Onko linja-autopysäkki ryhmitysalue?

Esko Riihelä kirjoitti Iltalehden nettisivulla 8.8.2016 vastauksena lukijan kysymykseen, että ryhmittyminen on luvallista linja-autokaistalle, eikä pysäkki tee tähän sääntöön poikkeusta. Myös Martti Merilinna pohti linja-autopysäkille ryhmittymisen laillisuutta vastaavanlaisessa tilanteessa (Tekniikan Maailma 14/2016). Epäselvyys koski pysäkkiä, jonka voi tulkita myös oikealle kääntyvien ryhmityskaistaksi.

 

 Linja-autopysakki

 

Tieliikennelain 11 §:n mukaan oikealle kääntyvän on ryhmityttävä ajoradan oikeaan reunaan. Olennainen kysymys onkin, kuuluuko linja-autopysäkki ajorataan vai ei. Linja-autokaista on osa ajorataa ja sille saa ja pitääkin ryhmittyä. Erillinen linja-autopysäkki on eri juttu.

Jos pysäkki on rakenteellisesti ja yleensä myös reunaviivan jatkeella erotettu ajoradasta, niin se ei kuulu ajorataan (Tieliikenneasetus 35 §). Pysäkkilevike on tarkoitettu ajoradan ulkopuoliseksi alueeksi eikä sitä siten saa käyttää ryhmittymiseen.

Tilanne kieltämättä epäselvä silloin, kun esim. lumi tai jää peittää reunaviivan jatkeen. Siitä huolimatta linja-autopysäkin merkki tien levitessä merkitsee, että yleensä kyse on ajoradan ulkopuolisesta alueesta. Epäselvässä tilanteessa on aina noudatettava erityistä varovaisuutta.

 

Risto Tuori