KÄRÄJÄOIKEUS HYLKÄSI SYYTTEEN 21 KM/H YLINOPEUDESTA

09.02.2021

Pohjois-Savon käräjäoikeus on 2.2.2021 (Asianumero R 20/2485) poistanut vastaajalle annetun 10 päiväsakon sakkomääräyksen 21 km/h ylinopeudesta valtatiellä, jolla suurin sallittu ajonopeus oli 80 km/h. Tuomio merkitsee, että vastaaja jää kokonaan ilman sanktiota, sillä liikennevirhemaksua ei tieliikennelain mukaan yli 20 km/h ylinopeudesta voi antaa. Liikenneturvallisuuden vaarantamisrikos puolestaan olisi edellyttänyt, että teon olisi arvioitu olleen omiaan aiheuttamaan vähäistä suurempaa vaaraa.

Tapahtuma oli todettu automaattisella liikenteenvalvontalaitteella, keliolosuhteet olivat hyvät ja nopeuden ylitys kestänyt hyvin lyhyen ajan. Vaikka ajo on tapahtunut risteysalueella lauantaina iltapäivällä, jolloin tiellä on ollut jonkin verran liikennettä, ei käräjäoikeus katsonut siihen liittyneen liikenneturvallisuuden vaarantamisrikoksen edellyttämää vähäistä suurempaa vaaraa muiden turvallisuudelle. Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että aikaisemman tieliikennelain aikana ja silloisen poliisin ohjeistuksen mukaan teko olisi todennäköisimmin katsottu liikennerikkomukseksi ja siitä olisi määrätty sama määrä päiväsakkoja.

Tuomio ei ole lainvoimainen, joten sen käsittely edennee joko hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksena suoraan korkeimpaan oikeuteen.

Takaisin