Sähköpyörän maahantuojan vakuutusyhtiö korvausvelvolliseksi tulipalosta

04.10.2018

Helsingin hovioikeus on 4.10.2018 tuominnut sähköpolkupyörän maahantuojan (A oy) tuotevastuulain mukaiseen vahingonkorvaukseen sähköpolkupyörän aiheuttamasta rivitalon tulipalosta. 

Vakuutusyhtiön vastuu perustui
tuotevastuulakiin, jonka mukaan tuotteen maahantuoja on vastuussa tuotteen puutteellisesta turvallisuudesta aiheutuneesta vahingosta. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että palon syttymispaikka oli ollut rivitalon varastossa siinä kohdassa, jossa sähköpyörää oli säilytetty. Tulipalolle ei näytetty olleen muuta syttymissyytä kuin sähköpolkupyörä.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, että tulipalon nopeaan leviämiseen ja vahingon laajuuteen oli vaikuttanut se, että palaneen rivitalon paloeristys oli rakennettu puutteellisesti. Tämän vuoksi hovioikeus kohtuullisti A Oy:n maksettavaksi tuomittuja korvauksia. Tuomio ei ole lainvoimainen (4.8.2018).

Hovioikeuden ratkaisu vahvistaa käsitystä siitä, että sähkökäyttöisten ja automaattisten ajoneuvojen valmistajilla ja maahantuojilla on epäselvissä tilanteissa todistustaakka siitä, että niiden yhteydessä tapahtuneet vahingot ovat johtuneet muusta kuin ko. ajoneuvon valmistusvirheestä. (Kommenttoija: Risto Tuori).

 

Lähde: www.edilex.fi.

 

Takaisin