Takaisin ylös

EU-maiden tärkeimmät liikennesäännöt mobiililaitteeseen

08.07.2018

 Euroopan unionin komissio on julkaissut sivustollaan mobiilisovelluksen, jonka avulla voi helposti tarkistaa kunkin ETA-maan tärkeimmät liikennesäännöt. Sivustolta löytyvät mm. nopeusrajoitukset, promillerajat, sekä matkapuhelimen ja turvalaitteiden käyttöä koskevat kansalliset määräykset.

Nopea vilkaisu sivustolle osoittaa esimerkiksi, että useassa EU-maassa on yleinen 0,5 g/l promilleraja, mutta kokemattomille kuljettajille (alle 2 – 5 vuotta ajokokemusta) promilleraja voi olla 0 – 0,2 g/l. Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Kratiassa, Kyproksella, Liettuassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Sloveniassa, Sveitsissä muita kuljettajia alempi promilleraja koskee kokemattomien kuljettajien (alle 2 vuotta ajokokemusta) lisäksi ammattikuljettajia.

Norjassa, Ruotsissa, Puolassa ja Virossa promilleraja on kaikille 0,2 g/l sekä Liechensteinissa, Maltalla ja Iso-Britanniassa (UK) promilleraja 0,8 g/l. Romaniassa, Slovakiassa, Tshekissä ja Unkarissa on syytä pidättyä kokonaan alkoholin käytöstä, jos on tarkoitus lähteä ajamaan, sillä promilleraja on tasan 0.

Matkapuhelimen käyttökielto ajon aikana ilman hands free –laitteita ajon on voimassa kaikissa ETA-maissa. Espanjassa ja Ranskassa myös kuullokkeiden käyttö on kielletty koskien sekä matkapuhelinta että muita laitteita. Irlannissa matkapuhelimen käyttäjää uhataan jopa 2.000 euron sakkorangaistuksella.

Liikenteessä ulkomailla –sivusto löytyy osoitteesta http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_fi.htm (luettu 8.7.2018).

Suomessakin on usein esitetty vaatimuksia promillerajan laskemisesta. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että ns. maistelleiden (0,2 – 0,49 promillea) kuljettajien osuus kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien aiheuttajina ei ole täysin selviä kuljettajia suurempi. Sen sijaan ongelmana ovat nuoret reilussa humalatilassa tai huumeiden vaikutuksen alaisina ajavat kuljettajat, joihin alempi promilleraja saattaisi vaikuttaa. Ammattikuljettajien alemman promillerajan käyttöön otto edellyttäisi tarkempaa selvitystä.

Risto Tuori

Takaisin